ISRAEL - FACTS & TIPS


IMG_9783


Sain meidän reissun aikana joitain kysymyksiä liittyen lomakohteeseemme, joten tässä nyt niihin vastauksia ja muutenkin omia ajatuksia Israeliin matkaamisesta. Vietimme suurimman osan pariviikkoisesta lomasta Tel Avivissa, joten kokemukset on sieltä ja muualla Israelissa voi tietenkin olla erilaista.

1.Ensimmäisenä lentokentältä taksilla hotellille mennessä huomasin heti liikenteen olevan tosi erilaista, mihin on Suomessa tottunut. Vauhtia riittää joka kuskilla yli nopeusrajoitusten ja kaistoja vaihdellaan melko huimapäisesti. Tööttäily kuuluu kans siellä ihan normaaliin ajamiseen ja tuntuu, että kuskit tööttäilevät erittäin herkästi myös jalankulkijoille. 

2.Laukut tarkastetaan aina ostoskeskuksiin ja joihinkin muihin isoihin paikkoihin, kuten vaikkapa linja-autoasemalle mentäessä. Siihen kannattaa siis varautua, mutta ei ne tarkastukset kovin perinpohjaisia olleet ainakaan omalla kohdallani, vaan monesti riitti kun vaan pikaisesti avasi laukun tarkastajalle. 

3.Jos on Israeliin menossa, kannattaa matkan ajankohdalta tarkistaa kaikki siihen osuvat juhlapyhät. Israel on juutalaisvaltio, joten siellä vietetään ihan erit juhlat entä täällä. Me satuttiin olemaan Tel Avivissa juutalaisten pyhimmän paaston Yom Kippurin aikaan, joka pysäytti kaupungissa ihan kaiken. Kaupat tai ravintolat eivät olleet auki, eikä liikenne kulkenut, joten olisi aika kurja herätä tuona päivänä tietämättä, mitä tapahtuu. Meidän loman kohdalle osui myös rosh hashana ja sukkot, jotka vaikuttivat myös monien paikkojen aukioloon. Sellainen mielikuva kuitenkin jäi ainakin Tel Avivista, että nuo pyhät ovat enemmänkin perinteitä, sillä kovin uskonnolliseksi en ainakaan tuota paikkaa sanoisi.
IMG_9370

4.Edelliseen aiheeseen liittyen; Israelissa lauantai on lepopäivä eli sapatti, joten sille päivälle ei kannata suunnitella shoppailua, sillä osa kaupoista on koko päivän kiinni ja osa aukaisee ovensa vasta illalla noin klo. 18 jälkeen. Aikataulu on kuitenkin selvästi todella joustava, koska odotettiin yhtenäkin lauantai-iltana ostoskeskuksessa seitsemän jälkeen vielä varmaan tunti, ennen kuin liikkeet aukesivat. Ruokapaikat ja kahvilat olivat kuitenkin suurimmaksi osaksi auki myös lauantaina.

5.Israelissa, niin kuin monissa muissakin maissa, tippikulttuuri elää yhä. Käteistä kannattaa varata, vaikka kortilla voi suurimmaksi osaksi maksaa, mutta tippi pitää yleensä antaa juurikin käteisenä. Tippiä tulisi jättää 10% loppu summan päälle. 
IMG_9165

6.Hintataso oli ainakin Tel Avivissa yleisesti kalliimpi kuin Suomessa. Poikkeuksena kuitenkin julkinen liikenne ja jotkut harvat pienet katukaupat. Katukaupoissa ja toreilla saa ja kannattaa tinkiä, koska myyjät monesti nostavat turisteille hintaa entisestään. Israelissa on oma valuutta shekel ja sen kurssi euroon nähden kannattaa tarkistaa muutaman päivän välein Israelissa ollessa. Se nimittäin muuttui meidänkin reissun aikana, mutta onneksi parempaan päin. 
IMG_9167

7.Ruoka on ihan todella hyvää, mutta kaikki on kosheria. Sehän siis meinaa sitä, ettei sianlihaa ole juuri missään ja lihaa tai maitoa ei yhdistellä. Käytiin yks ilta McDonald'silla ja jopa siellä puuttui juusto hampurilaisen välistä. Tuo on kuitenkin vain tottumiskysymys, koska ei sitä loppujen lopuksi edes kovin huomaa.

8.Näin Tel Avivissa todella trendikkäitä ja kivasti pukeutuneita ihmisiä, ja tyylejä oli kyllä joka lähtöön. Israelissa saa pukeutua, miten haluaa, eikä mitään säännöksiä naisillekaan ole, paitsi kuulemma Jerusalemin uskonnollisilla alueilla. 

9.Israelissa puhutaan hepreaa, mikä on varmasti se hankalin juttu siellä, koska sitä nyt ei osaamaton ymmärrä edes niitä kirjaimia. Onneksi ainakin Tel Avivissa oli kaikki teiden ja paikkojen nimet kirjoitettu myös englanniksi helpottamaan suunnistusta paikasta toiseen. Englannilla siellä kyllä pärjää, mutta esimerkiksi ruokakaupoissa joissakin purnukoissa ei lukenut muuta kuin hepreaa, eli vähän haastavaahan se välillä on.
IMG_9786

10.Julkinen liikenne toimii hyvin ja erilaisia vaihtoehtoja taksien ja linja-autojen lisäksi löytyy lukuisia. Me esimerkiksi vuokrattiin pyörät yhtenä päivänä ja se oli ihan tosi kiva tapa liikkua paikasta toiseen loppulomasta, kun oli jo vähän oppinut muistamaan katuja. Takseissa hinnasta kannattaa sopia aina jo etukäteen.

11.Turvallisuustilanne Israelissa muuttuu kokoajan, joten kannattaa seurata paikallisia tiedotusvälineitä kaiken varalta. Levottomille alueille ei kannata mennä ja se oli meillekin syy jättää käymättä Jerusalemissa ollenkaan. Missään vaiheessa en kokenut kuitenkaan oloani turvattomaksi.
IMG_9041

12.Pari sekalaista juttua vielä, eli ilmainen Wi-fi toimi Tel Avivissa melkein kaikkialla ja lentokentällä maahan saapuessa kyseltiin muutamia kysymyksiä, joihin kannattaa myös varautua. Niin ja hanastahan siellä ei saa juoda vettä!

Siinä nyt jotain asioita, jotka kertovat varmasti myös enemmän meidän matkakokemuksesta ja täältä(click!) muuten löytyy kaikki aikaisemmat reissupostaukset. Kyselkää kommenteissa lisää, jos jokin jäi vielä askarruttamaan! :)

* For the English translation you have to use translator. 

Marianne

Labels: , ,